“Vad ska du göra på semestern?”

Hur många gånger har du inte fått den frågan de senaste månaderna? SvD listade för en tid sen upp tre olika typer som framträder bland svaren på frågan. Känner du igen dig  i någon av dem?

 1. Kompenseraren – ska under semesterveckorna försöka hinna med allt det som ligger på todo-listan. Det som inte hunnits med under året. Och det handlar om hälsa på släkt och vänner men också pyssel på hemmaplan. Renovera, rensa ur garderoben, måla om barnens rum m.m.

  Tipset till kompenseraren är att dela upp todo-listan enligt Bodil Jönssons 4 kategorier: Lätt & roligt – Lätt & tråkigt – Svårt & roligt – Svårt & tråkigt. Rekommendationen är att börja med något av det svåra – med teorin att det lätta ändå kommer att bli gjort. Läs mer om detta i Bodil Jönssons Tio tankar om tid

 2. Den kvävda – har stressat och sprungit hela vägen fram till sista jobbtimmen och längtar efter att bara få vara, helt utan todo-lista. Stressforskningsinstitutet uppmuntrar att ta återhämtningen på allvar. De ger tips för att semestern ska bli stressfri:

  - Sov tills du vaknar, ställ ingen klockaSemestern
  - Gör något som skiljer sig från det du gör på jobbet. Är du stillsittandes på jobbet; ut och rör på dig!
      Det handlar om att stimulera den hjärnhalva som du normalt inte använder mest.
  -Ta ledigt från mail och mobil ett tag
  - Försök att så långt det är möjligt ta dagen som den kommer.

 3. Karriäristen – är ständigt på väg; frammåt och utveckling. Och kanske kommer ideerna lättare när du kan höra din inre dialog med mindre måsten och krav? Använd lugnet på semestern att lyssna på vartåt din vilja pekar. Umgås med andra som ger dig inspiration. Ge dig själv tid att fundera på vad ditt nästa steg är, vad målet är med den förändring du kanske känner behövs.
- www.svd.se/naringsliv/karriar/tre-tips-infor-semestern_8280632.svd
 
 

Runda av på jobbet, inför semestern

Giorgio Grossi vid Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet delar med sig av tips på hur du rundar av på jobbet, inför semestern:

 • Städa skrivbordet!
 • Skriv en att-göra-lista innan semestern. Då behöver du inte vara nojig över vad du ska göra när du kommer tillbaka efter semestern.
 • Boka inte in möten direkt efter semestern. Du får då tid att till exempel gå igenom mailen första dagarna när du är tillbaka.
 • Lämna meddelande på telefonsvararen och i mailen om att du är på semester och när du är tillbaka, så förväntar man sig inte att du ska återkomma innan dess.
-http://www.su.se/samverkan/nyhetsbrev/universitetets-nyhetsbrev/stressa-ner-inf%C3%B6r-semestern-1.5910