Livshjulet

 

Du har kanske sett eller till och med provat den här övningen tidigare. Dock inte mindre anledning att göra den igen!  :)

Vilka ”ekrar” eller områden som finns med i livshjulet kan variera väldigt. Därför har jag skapat en version där jag också lämnar ett område tomt. Här bestämmer du vad det ska stå; vilket område saknar du? Är det något område som redan finns men där du vill belysa en specifik del? Använd då denna tomma plats till det!

Livshjulet

Det är också helt upp till dig vad du lägger in i definitionen av de områden som redan finns inskrivna. Jobb/karriär t.ex. innefattar kanske något annat om du studerar, precis gått på föräldraledighet, gått i pension m.m. Du bestämmer!

För varje del i ditt livshjul; markera på bilden var du känner dig just idag. Tänk dig att det längst in i mitten är 0 och längst ut på hjulet är det 10. Känn efter var du känner dig idag, men tänk inte alltför länge; lita på din känsla!

När du har satt din markering på alla områden kan du, på bilden eller i tanken, dra sträck mellan dessa punkter. Du kan då se om du får ett någorlunda runt livshjul eller om du har någon del som avviker. Är det någon del som får mycket lägre poäng än de övriga delarna? Vilken av områdena på bilden känns mest angelägen att göra en förändring inom? Och vad skulle behövas för att få just den siffran att öka ett steg? Från 2 till 3? Från 6 till 7?

Bilden i sig kanske inte ger några svar; möjligtvis hjälpa dig att ställa frågorna som behöver besvaras för att ditt livshjul ska bli större och bära dig längre. Och svaren har du inom dig!

Här kan du ladda ner en utskriftsvänlig version av Livshjulet!

Share Button