4 tips för en Nystart

 

1. Hantera din ånger
Nystart

Vänta inte med DIN nystart!

För eller senare upplever vi alla ånger och den kan sänka dig eller faktiskt vara en givande parameter för dina beslut om din framtid.

Skaffa en översiktsbild av de saker du ångrar, och kanske till och med skriv ner dem. Handlar situationerna mer om ånger för något du gjorde, eller får något du inte gjorde? Vad får du för insikter när du tittar på dem, och hur kan insikterna hjälpa dig framöver?

 

2. Ta tag i grubblandet

Ibland kan det vara svårt att släppa en del tankar. Och det kan vara så att de tankar vi försöker att inte tänka på, är just de tankar som hjärnan undermedvetet söker efter. Det blir lite som att säga ”tänk INTE på en gul citron” :) Faktiskt kan det hjälpa att medvetet fokusera på ett grubbleri!

Grubbel förstärks i ensamhet så ett sätt att möta grubblandet är att omge dig med människor som du litar på och prata om dina grubblerier. Ett annat förslag är att dedikera specifik ”grubbeltid”. Du bestämmer hur kort eller lång tid, men det är enbart under denna tid som du ägnar grubbleriet din uppmärksamhet.

 

3. Tänk dig ditt nya mål i mer abstrakta termer

Tänk dig inte ditt mål i specifika detaljer utan på ett mer nyanserat och djupare plan. Tänk dig vad dina bakomliggande behov och önskningar verkligen är. På så sätt öppnar du upp för att vägen till ditt mål kan se ut på flera olika sätt. Om en väg visar sig oframkomlig så sätter det inte stopp för din dröm. Du har fortfarande kvar den övergripande målbilden och kan styra runt ev detaljhinder.

En varm rekommendation är att du visualiserar din målbild i ett collage och sätter upp den där du kan se den dagligen! Bilderna ska vara sånna att de kan få dig att känna när du uppnått ditt mål, det kan vara ord och texter, bilder på människor som har någon del av det som inspirerar dig mm.

I denna målbild hämtar du din Inspiration såväl som Motivation när det kanske lite tyngre!

 

4. Inta ”rätt” mindset

Detta kan variera utifrån behov på din väg mot målet. För att tänka och plannera kring dina mål behövs ett reflekterande mindset utan begränsning i tid så att du hela tiden kan vikta dina val och strategier. Nätverka gärna, ta in nya ideer/alternativ och titta på genomförbarheten. Detta mindset har fokus på realismen i planerna.

I kontrast står ett mindset med fokus på implementation och aggerande. Optimism är viktigt! Dock kan optimism glorifera dina möjligheter att lyckas. Och samtidigt behövs optimismen för att ha driv frammåt. Och här kommer behovet av att kunna växla mellan dessa mindset beroende på situationen. Här behövs medvetenhet om vad du tänker, OCH hur du tänker.

 

 - baserat på artikel från Psychology Today (http://www.psychologytoday.com/blog/tech-support/201403/5-steps-fresh-start)